Gentoo MythTV

25. 08. 08

temperature problems

Filed under: Main — Tags: , , , — niko86 @ 6:06

wow, in the progress of emerging i eventually got to lm_sensors, so after that finished i fired up sensors-detect and got a shock:
load 1min, 5min av:
4.03, 3.11,
Temps:
CPU Temp: +70.5
Int Temp: +37.0
/dev/hdb: 34 C
these are the temperatures while compiling.

as you can clearly see the airflow is not the problem, that’s why the mainboard and hdd temperatures are ok.
after 2 minutes without stressing the system, the temperatures drop like this:
load 1min, 5min av:
0.49, 2.24,
Temps:
CPU Temp: +34.8
Int Temp: +36.0
/dev/hdb: 34 C

so this surely is a problem with the cpu heatsink.
it looks like it simply is not capable of cooling the thermal dissipation loss of the c3.
i just measured the heatsink and it seems to be standard chipset cooler size, so any chipset cooler should fit.

if anybody has an idea which chipset cooler to get, feel free to leave a comment or mail me at
nikosch86 [at] gmail [dot] com

thanks

update
just found a couple of promising looking coolers.

Enzotech CNB-S1

Enzotech CNB-S1


Enzotech CNB-R1

Enzotech CNB-R1


Pichtures Copyright © PC – Cooling GmbH

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: